Har du en rabattkode? Legg inn her:

Alvorlig syke barn mangler D-vitamin

To nye publiserte studier publisert i det anerkjente tidskriftet Pediatrics  viser begge en større sammenheng mellom lav D-vitaminstatus og sykdomsforløp hos barn, en hva man tidligere har trodd. 

Skrevet av: Terje Myrvold - Publisert: 24.10.2013 - Endret: 24.10.2013

En mangel på D-vitamin er svært vanlig hos barn med alvorlig sykdom, og kan gi en alvorligere utgang da sykdomsvarighet og –grad øker om barna har lav D-vitaminstatus.

Det er tidligere gjort undersøkelser som viser at lave nivåer av D-vitamins hos voksne gir dårligere sykdomsutfall hos kritisk syke, og disse nye undersøkelsene fra USA og Canada er de første som viser at også barn og unge både er alvorligere og sykere for lengre perioder om de er i underskudd av D-vitamin, sammenlignet med de som har de høyeste verdiene av D-vitamin.

I den første studien screenet forskerne 511 barn innlagt på barneintensivavdelingen ved et amerikansk sykehus.  Hele 40% av alle barna hadde D-vitaminmangel, mens den andre studien viste at omtrent 70% av 326 undersøkte barn hadde mangel på D-vitamin.  I tillegg observerte de at graden av mangel direkte kunne settes i sammenheng med lengre opphold på intensivavdeling og sykdomsforløpets alvorlighetsgrad.

Begge studiene dokumenterer at mangel på D-vitamin er betydelig større enn hva som tidligere er rapportert hos friske barn og unge.

Huden vår kan produsere D-vitamin når vi soler oss (fra UVB-strålene), men det er enklest å få i seg nok D-vitamin fra kosttilskudd.  Forskning på D-vitamin viser at dagens anefalte daglige dose er alt for lav. 

OBS: Om du begynner med tilskudd av D-vitamin kan det være lurt å ta ekstra K-vitamin i form av K2.  Det er undersøkelser som viser en sammenheng mellom inntak av store mengder kalsium og D-vitamin kan føre til forkalkninger.  K2 er med på å motvirke dette.
 
Gode kilder til D-vitamin er:

  • Tran, melk og smør (hvor D-vitamin er tilsatt etter produksjon)
  • Laks, makrell, sardiner og tunfisk
  • Egg og lever

Du er mer utsatt for mangel på D-vitamin om du:

  • har mørk eller brun hud
  • er oververvektig med høy BMI
  • ble ammet lenge (brystmelk har lite D-vitamin, og det er derfor myndighetene anbefaler D-vitamin/ tran fra 4 ukersalder)
  •  er ofte trett og har smerter i muskler og ledd
  •  bor på den nordlige eller sørlige halvkule (lite eksponert for solstråler gjennom hele året).  
  • tilbringer liten tid utendørs på dagtid.
  • er over 50 år

Kilder:

«Vitamin D Deficientcy in Critically Ill Children», Madden et al.,  Pediatrics, published online August 6, 2012 (doi: 10.1542/peds.2011-3328)

«The Association of Vitamin D Status With Pediatric Critical Illness», McNally et al., Pediatrics, published online August 6, 2012 (doi: 10.1542/peds.2011-3059)

Kategorier og register

Innhold Relevans
Vitaminer / Vitamin D Ekstra høy
Vitaminer / Vitamin K Middels
Register Relevans
Kroppsdel / Immunsystemet Ekstra høy
Gratis Frakt Fra 199

Gratis Frakt Fra 199

Levert med Posten
Rask Levering

Rask Levering

2-5 Virkedager
Click & Collect

Bestill i dag!

På nett eller telefon
Klarna Faktura

Farmateket Faktura

Betal om 14 dager