Har du en rabattkode? Legg inn her:

Sunt kosthold gir høyere IQ hos barn

Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende, men nå er dokumentert at et sunt kosthold gir høyere IQ til ditt barn om det får mindre kjeks, sukkerholdige drikker, sjokolade og annet hurtigmat.

Skrevet av: Terje Myrvold - Publisert: 01.11.2013 - Endret: 01.11.2013
Australske forskere undersøkte kostholdsvanene hos over 7.000 barn målt ved 6, 15 og 24 måneders alder.  Disse ble så IQ-testet ved 8-årsalderen. 
 
Ikke uventet hadde de av barna som ble ammet til de var 6 mnd og siden hadde et sunt kosthold rikt på ost, frukt, belgfrukter, grønnsaker og andre sunne matvaner - en høyere IQ  ved 8-årsalderen enn de av barna som i sine første leveår fikk mye kjeks, saft og brus, sjokolade og potetgull. 

Dette viser at amming til barnet er minst 6 måneder, sammen med at de (barna) får et sunt, god, "gammeldags" og hjemmelaget mat - har stor betydning for barns kognitive utvikling.  

"Hjernen trenger sunne og viktige næringsstoffer, og dette er spesielt viktig de første to årene etter fødsel", sier Dr. Lisa Smithers fra University of Adelaid, Australia. 
 
Og med kunnskap om andre studier på IQ, hukommelse, Alzheimer´s, ADHD, dysleksi, dyskpraksi, depresjoner, angst og andre kongitive lidelser, kan det føyes til at hjernen trenger sunne og viktige næringstoffer hele livet, og ikke kun de første leveår. 
 
 .... men forskerspråk og forskeruttalelser er nå en gang... forskerspråk;  Litt vage og runde i kantene, for å si det slik...for ikke å støte noen kollegaer eller noen i store kommersielle industrier?
 
Som en liten kommentar til funnene i denne studien, er det verdt å nevne at amming tilfører viktige omega-3-fettsyrer som er helt nødvendig for at hjernen skal utvikle seg normalt, og at et kosthold rikt på ost, frukt, belgfrukter, erter og grønnsaker går under definisjonen av mat med lav glykemisk indeks (GI), eller «lavkarbo» - som Fedon Lindberg har pratet varmt om i mange år.
 
Så sørg for sunne kostholdsvaner, inkluder omega-3 fra fisk eller som tilskudd - HELE LIVET :)
 
Kilde:
«Dieteary pattern at 6, 15 and 24 months of age are associated with IQ at 8 years of age».  Smithers, Golley, Mittinty et al., European Journal of Epidemiology, 2012 Jul; 27(7): 525-35.

Kategorier og register

Gratis Frakt Fra 199

Gratis Frakt Fra 199

Levert med Posten
Rask Levering

Rask Levering

2-5 Virkedager
Click & Collect

Bestill i dag!

På nett eller telefon
Klarna Faktura

Farmateket Faktura

Betal om 14 dager