Har du en rabattkode? Legg inn her:

Omega-3 DHA mot tannkjøttsykdommen periodontitt

Peridontitt er en vanlig lidelse som i Norge er den viktigste årsaken til at man mister tenner etter 45-åralderen.  Forskere ved Harvard har nå funnet ut at tilskudd av omega-3 fettsyren DHA bedrer utfall av periodontitt, og kan gi betydelig bedre tannhelse.

Skrevet av: Terje Myrvold - Publisert: 23.07.2014 - Endret: 23.07.2014

I undersøkelsen fra Harvard, deltok 55 voksne personer som alle hadde moderat periodontitt. Undersøkelsen var en parallellstudie som både var dobbeltblindet og placebokontrollert, og varte i 3 måneder.  Deltagerne fikk enten tilskudd av DHA eller soya/ maisolje.  I tillegg fikk alle deltagerne lavdose aspirin. 

Ikke uventet økte DHA-nivåene i de røde blodlegemer hos de som fikk aktivt tilskudd med DHA, sammenlignet med placebo-gruppen.  Samtidig registrerte forskerne at de som fikk tilskudd av omega-3-DHA fikk en bedre tannhelse, og signifikant mindre betennelse.

Forskerne bak denne studien konkluderer med at omega-3-DHA har potensielle terapeutiske effekter hos pasienter med periodontitt. [1]

Mer omega-3-DHA – mindre problemer med tennene

Omega-3 fettsyrer har også tidligere blitt linket som et middel som kan gi bedre tannhelse, grunnet de betennelsesdempende egenskapene til disse essensielle fettsyrene.  Det første langtidsstudie som ble gjort på omega-3 og tannhelse, viste japanske forskere at de som hadde lavest inntak av omega-3 DHA hadde større problemer med tannhelsen sammenlignet med de som hadde høyest inntak av DHA. [2]

Omega-3 har en sterk antibakteriell virkning

Et annet studie fra 2010, viser til at omega-3 fettsyrer i lave doser kan redusere bakterievekst i munn, og dermed redusere kroniske betennelser i munnen.  Omega-3-fettsyrer virket kraftig antibakterielt på bakteriene Streptococcus mutans, Candida albicans, Aggregatibacter acinomycetemcomitans, Fusobacterium nucleatum og porphyromonas gingivialis. [3]

Periodontitt

Periodontitt er en betennelse i tannkjøttet i festet rundt tennene, grunnet infeksjon av bakterier mellom tann og tannkjøtt.  Peridontitt er i dag den nest mest vanlige lidelsen i verden.  Denne formen for betennelse i tannkjøttet kan føre til at tennene løsner og kan gi smerter, problemer med å tygge og tap av tenner.  I Norge er periodontitt den viktigste årsaken til at man mister tenner etter 45-årsalder.

Kjøp Omega-3 her

 


[1]Docosahexaenoic Acid and Periodontitis in Adults:  A Randomized Controlled Trial.  Naqvi et al., Journal of Dental Research, 2014 Jun 26;93(8):767-773. 

[2] Nutrition, 2010, Vol. 26, pp 1105-1109

[3]A novel bioactivity of omega-3 polyunsaturated fatty acids and their ester derivates. Huang and Ebersole., Molecular Oral Microbiology, 2010, Vol. 25, pp. 75-80.

Kategorier og register

Gratis Frakt Fra 199

Gratis Frakt Fra 199

Levert med Posten
Rask Levering

Rask Levering

2-5 Virkedager
Click & Collect

Bestill i dag!

På nett eller telefon
Klarna Faktura

Farmateket Faktura

Betal om 14 dager