Har du en rabattkode? Legg inn her:

Magnesium gir mindre svangerskapskomplikasjoner

Daglig tilskudd av et godt absorberende magnesiumtilskudd kan være av stor betydning for gravide. 

Skrevet av: Terje Myrvold - Publisert: 25.02.2015 - Endret: 25.02.2015

Det er store sammenhenger mellom lav magnesiumstatus og komplikasjoner i forbindelse med graviditet.  Alt fra alvorlige komplikasjoner som spesielt former for svangerskapsforgiftning, høyt blodtrykk og generelle kramper (eklampsi), til de mindre alvorlige komplikasjoner som kynnere, leggkramper og urolige ben.

Magnesiumbehandling har helt siden 50-årene vært standard i USA og deler av Europa som behandling mot forhøyet blodtrykk hos gravide, og også mot eklampsi.  Dette etter at en gruppe forskere ved Ohio State University College of Medicine beviste at magnesium gir bedre resultater hos både mor og barn sammenlignet med legemidler. De fleste amerikanske gynekologer og jordmødre og mange fra kontinentale Europa har derfor anbefalt og brukt magnesium mot høyt blodtrykk hos gravide og mot eklampsi.

Eklampsi:  Generelle kramper som opptrer under svangerskap, fødsel eller de første sju dager etter fødsel, der det samtidig foreligger preeklampsi.  Symptomer kan være intens pannehodepine, kvalme, smerter, synsforstyrrelser, irritabilitet eller uro (Ref. Norsk Gynekologisk forening).

Engelske jordmødre overså disse studier, og kun 2% av gravide ble gitt magnesiumbehandling.  Dette skulle fort endre seg, da det i 1995 ble publisert et stort studie som bekreftet de amerikanske forskernes funn fra 50-årene, samt det store MAPGIE-undersøkelsen  på over 10.000 gravide med preeklampsi.  Resultatene fra begge studier er overbevisende, med over en halvering av eklampsi –tilfeller.  Det ble også observert en noe redusert dødelighet hos både mor og barn.

Magnesium og blodtrykk
Det er gjort en rekke store undersøkelser som viser til at magnesium er effektiv for å redusere blodtrykket.  Magnesium har både en direkte og indirekte effekt på blodtrykket, vet at magnesium både får blodårer og vener til å slappe av og til å utvide seg, noe som helt nødvendig for et normalt blodtrykk.  Indirekte er magnesium med på å balansere nivået av elektrolytter (mineralene kalium, kalsium, natrium og magnesium som sirkulerer i kroppen). Uten tilstrekkelig med magnesium i kostholdet eller som tilskudd, vil det oppstå ubalanse i disse elektrolyttene, som igjen fører til et forhøyet blodtrykk.   Det er gjort store undersøkelser som viser at de fleste personer i den vestlige verden har et kronisk lavt inntak av magnesium fra kosten, og at disse vil ha stor nytte av et daglig tilskudd av magnesium, spesielt med tanke på normale blodtrykksverdier.   Tilslutt er også magnesium nødvendig for at cellene i blodårene skal opprettholde sin normale struktur og funksjon, og derav et normalt blodtrykk.  Magnesium hindrer også dannelsen av tromboksan og endothelin – to stoffer som snevrer inn blodårer og derav gir et økt blodtrykk.

Graviditet og blodsukker
Graviditet senker de cellulære nivåene av magnesium, og dette kompliseres ytterligere om mor har diabetes.  Lave verdier av magnesium er forbundet med at bukspyttkjertelen produserer og skiller ut for mye insulin, at fett- og muskelceller ikke responderer på insulin, og at leveren vår produserer for mye glukose.

Leggkramper og kynnere
Tilbakemeldinger fra personer som har urolige ben, idrettsutøvere med kramper og gravide med leggkramper forteller oss at tilskudd av magnesium hjelper mot urolige ben og kramper i legger.  Dette er plager mange gravide sliter med daglig.  Det er gjort få direkte undersøkelser på dette, men man vet at en riktig magnesiumbalanse er nødvendig og gjør at musklene slapper av bedre og gir mindre spenninger.  Magnesium ”roer” også ned nerver i musklene.  I sum kan man derfor trygt stole på de tusenvis av tilbakemeldninger man har fra idrettsutøvere og personer med urolige ben og leggkramper, at det også vil hjelpe gravide med leggkramper.

Det finnes heller ikke mange undersøkelser på gravide og kynnere (sammentrekninger i livmoren).  Kynnere kan oppleves alt fra uke 20, men hos noen også tidligere.  Når vi vet at magnesium gjør at både nerver og muskler slapper av bedre, er det stor grunn til å ta de tilbakemeldinger som er gitt fra både jordmødre og mødre om at magnesium hjelper på alvor.  Flere norske jordmødre har gode erfaringer med dette.

Kjøp Magnesium her

Kategorier og register

Innhold Relevans
Mineraler / Magnesium Ekstra høy
Gratis Frakt Fra 199

Gratis Frakt Fra 199

Levert med Posten
Rask Levering

Rask Levering

2-5 Virkedager
Click & Collect

Bestill i dag!

På nett eller telefon
Klarna Faktura

Farmateket Faktura

Betal om 14 dager