Har du en rabattkode? Legg inn her:

Unike fettsyrer i nordatlantisk fisk og sel gir dobbel effekt for hjertet

Norske og utenlandske forskere har tidligere avdekket at både laks og sel, og spesielt de uraffinerte oljene gir en betydelig bedre effekt på hjerte- og karproblemer, samt bedre omega-3-status i blod og vev, sammenlignet med tradisjonelle kapsler av omega-3.

Publisert: 23.04.2015 - Endret: 23.04.2015

Grunnen til dette har de kun spekulert i. Nå viser det seg at japanske forskere kan ha avdekket noe av hemmeligheten og fortreffeligheten til norsk laksolje.

I norsk laks, sel og nordatlantisk fisk finnes det to helt spesielle omega-9-fettsyrer. De japanske forskerne har nå avdekket at disse to unike fettsyrene, gir lakse- og selolje en dobbel effekt på kolesterolverdier, blodtrykk, triglyseridverdier, blodsukkerverdier og insulinrespons.

De ga en gruppe mus to forskjellige høyfett dietter. Forskjellen var at den ene gruppen fikk en høyfettdiett hvor disse unike langkjedete omega-9 fettsyrene inngikk. De ønsket så å se nærmere på kolesterolnivåer, blodsukkerverdier, omega-3 og omega-6 status, insulinresistens og bukfett. .

Mindre bukfett og kraftig reduksjon av farlig kolesterol og høyt blodsukker
Resultatene var ganske oppsiktsvekkende.  Effekten på kolesterol og triglyseridnivå i blod viste seg å være like bra eller bedre enn tilsvarende observert fra omega-3-fettsyrer.

Den totale kolesterolverdien hos gruppen av mus som fikk disse unike fettsyrene falt med hele 38%, med en markert økning i det gode HDL-kolesterolet og stor reduksjon på hele 67% av det farlige LDL-kolesterolet. Disse endringene er betydelig større enn det man får av omega-3 alene. Videre ble triglyseridverdiene redusert med hele 42%.

Også blodsukkerverdiene falt betydelig hos gruppen som fikk disse unike langkjedede omega-9-fettsyrene man finner naturlig i Nord-Atlantisk fisk og sel.

I tillegg ble farlig bukfett, som også er en markør for metabolsk syndrom og faren for å utvikle diabetes type 2, også betydelig redusert.

I norsk sel- og lakseolje finner du altså både omega-3 og disse unike omega-9 fettsyrene – som kan gi en dobbel helsegevinst for hjertet ditt. Norske forskere tror at det også kan finnes andre stoffer i disse oljene som kan bidra til denne effekten.


Øker opptaket av omega-3
Nordatlantisk fisk, sel og norsk laks har et naturlig lavere innhold av omega-3-fettsyrer en den søramerikanske fisken som i dag brukes i omega-3-produkter.

Dette betyr ikke at man får en dårligere effekt av omega-3-fettsyrene, snarere tvert om. De japanske forskerne fant ut at de unike langkjedete fettsyrene man finner i norsk laks- og selolje faktisk øker opptaket av omega-3-fettsyrer i vev med opptil 55%.

I tillegg til et betydelig økt opptak av omega-3, reduserte disse spesielle fettsyrene nivåene av farlige omega-6-fettsyrer som kan forårsake kroniske betennelser som blant annet kan føre til leddgikt, astma, allergier, Alzheimer´s og hjerteproblemer. Direkte faktorer for betennelser ble også redusert kraftig av disse spesielle omega-9-fettsyrene.

Forskerne konkluderer med at disse spesielle fettsyrene man finner i norsk laks har helt unike egenskaper for vår helse, og stimulerer kroppen til bedre utnyttelse av omega-3-fettsyrer.

Kjøp Omega-3 og Selolje her


Kilde:  
Beneficial Effects of Dietary Fish Oil-Derived Monounsaturated Fatty Acids on Metabolic Syndrome Risk Factors and Insulin Resistance in Mice. Zhi-Hong Yang, Hiroko Miyahara, Tetsu Mori, Nobushige Doisaki, and Akimasa Hatanaka J. Agric. Food Chem., 31 May 2011

Kategorier og register

Innhold Relevans
Næringsstoff / Fiskeolje Ekstra høy
Næringsstoff / Lakseolje Ekstra høy
Næringsstoff / Selolje Ekstra høy
Næringsstoff / MUFAs Ekstra høy
Register Relevans
Kroppsdel / Blod Ekstra høy
Kroppsdel / Hjerte-karsystem Ekstra høy
Gratis Frakt Fra 199

Gratis Frakt Fra 199

Levert med Posten
Rask Levering

Rask Levering

2-5 Virkedager
Click & Collect

Bestill i dag!

På nett eller telefon
Klarna Faktura

Farmateket Faktura

Betal om 14 dager