Har du en rabattkode? Legg inn her:

Studie: Bedre læringsferdigheter med mer omega-3

Vår evne til å konsentrere oss og motta informasjon har stor betydning for vår læring.

En nederlansk undersøkelse publisert i tidsskriftet Nutrients, viser at ungdommer som har høyest blodverdier av omega-3 også er de som har de største prosesseringsferdigheter (evnen til å motta og bearbeide informasjon).

Det er spesielt omega-3 fettsyren EPA (eikosapentaensyre) som i flere studier her skiller seg positivt ut.

Skrevet av: Terje Myrvold - Publisert: 15.11.2016 - Endret: 15.11.2016

Over 250 nederlandske tenåringer i alderen 13 – 15 år var inkludert i denne randomiserte, placebokontrollerte og dobbelt-blinde studien, hvor forskerne tok blodprøver for å kalkulere Omega-3 Indeksen. Denne indeksen måler innholdet av omega-3 fettsyrene EPA og DHA i de røde blodceller. Det ble også gjort en rekke kognitive tester.

Den gjennomsnittlige Omega-3 Indeksen var på kun 3,83%, som er betydelig under det anbefalte nivå på 8% - 11%.  Den lave Omega-3 Indeksen begrunnes med at ungdommene hadde et kosthold hvor de spiste lite eller ingen fiskemåltider, og heller ikke inntok noe tilskudd med omega-3.

Når forskerne analyserte resultatene fra de forskjellige kognitive testene og sammenlignet disse med Omega-3 Indeksen, fant de ut at de av tenåringene som hadde de høyeste verdiene av omega-3 målt i de røde blodcellene også var de som scoret best på de kognitive testene LDST (Letter Digit Substitution Test) og D2 Test of Attention (måler individuell oppmerksomhet og konsentrasjon).  

Dette er en indikasjon for en høyere informasjonsprosessering og lavere impulsivitet hos de med høyest verdi på Omega-3 Index (omega-3 målt i røde blodceller).

Forskerne konkluderer med at det er en positiv effekt av å supplere med omega-3 fettsyre, som dermed kan hjelpe med å bedre kognitive funksjoner og sannsynligvis bedre skoleprestasjoner hos ungdommer på en enkel og lett måte.

 

Prosesseringsferdigheter

Prosesseringsferdigheter kan også kalles det å motta og bearbeide informasjon (informasjonsbehandling) eller «hastighet på behandling». 

Det vil si den tiden det tar for å utføre en intellektuell oppgave eller mengde arbeid som skal være ferdig innen en gitt tid.  På godt norsk – hvor lang tid det tar for å få ting gjort, den tiden det tar for å oppfatte og forstå informasjon gjennom sanser – som oftest forbundet med visuelle og auditive sanser.

Dette har betydning for blant annet læringsevne, hastighet på skrive og lese, og motoriske evner.

En lav Omega-3 Index er også sett i forbindelse med hjerte- og karsykdommer.  En annen studie publisert i Nutrients, viser til at så mange som 95% av den amerikanske befolkningen har Omega-3 Index på under 4%, noe som er en høy risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. 

For spesiallaget omega-3 for hjernen - se Crystal Mind her

Kilder:

  1. Associaction between Blood Omega-3 Index and Cognition in Typically Developing Dutch Adolescents.  Van der Wurff et al., Nutrients 2016, Jan 2; 8 (1)
  2. Suboptimal Plasma Long Chain n-3 Concentrations are Common among Adults in the United States, NHANES 2003–2004.  Murphy et al., Nutrients 20157(12), 10282-10289
  3. The Omega-3 Index as risk factor for cardiovascular diseases. von Schacky.  Prostaglandins Other Lipid Mediat., 2011 Nov, 96 (1-4): 94-8

Kategorier og register

Gratis Frakt Fra 199

Gratis Frakt Fra 199

Levert med Posten
Rask Levering

Rask Levering

2-5 Virkedager
Click & Collect

Bestill i dag!

På nett eller telefon
Klarna Faktura

Farmateket Faktura

Betal om 14 dager