Lavere risiko for hjertesykdom og tidlig død med mer vitamin C

Danske forskere har nylig publisert enda en studie som viser at høyere verdier av vitamin C fra frukt og grønt nok en gang kan linkes mot en redusert risiko for å utvikle hjertesykdommer.
Etter å ha evaluert omtrent 100.000 dansker, og fant at risikoen for å utvikle hjertesykdommer og tidlig død reduseres med et økt inntak av frukt og grønt, og assosiasjonen var sterkt forbundet med sirkulerende nivåer av vitamin C.
Forskerne observerte at de som hadde det høyeste konsumet av frukt og grønt hadde 15% lavere sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer, og de hadde 20% lavere risiko for å dø en tidlig død sammenlignet med de som sjeldent spiste frukt eller grønt. Samtidig så de at den reduserte risikoen er relatert til høye konsentrasjoner av C-vitamin i blodet.
En av forskerne som var med på denne studien uttaler at man fint kan få nok C-vitamin fra kosttilskudd, men at det er en god ide å få i seg C-vitamin ved et rikt og variert sunt kosthold, som samtidig vil motivere til en sunnere og forbedret livsstil.
Videre uttaler forskerne bak studien at dataene fra undersøkelsen ikke kan utelukke at de positive effekten av frukt og grønt delvis skyldes konsentrasjonen av vitamin C i blodet.
Kjøp Vitamin C her
Kilde:
Genetically high plasma vitamin C, intake of fruit and vegetables, and risk of ischemic heart disease and all-cause mortality: a Mendelian randomization study. Kobylecki et al., American Journal of Clinical Nutrition, 2015 Jun;101(6):1135-43
Kategorier og register
Innhold | Relevans |
---|---|
Vitaminer / Vitamin C | Ekstra høy |
Register | Relevans |
---|---|
Kroppsdel / Hjerte-karsystem | Ekstra høy |