Mer tomat - mindre hjerneslag

Det er ingen grunn til å bremse på inntaket av tomat, ketchup eller tomatpuré. Jo mer du spiser, jo lavere risiko er det for å bli rammet av hjerneslag, i følge en stor undersøkelse fra Finland.
Over 1.000 menn i alderen 46 - 65 år ble fulgt i gjennomsnittlig 12 år.
Det ble tatt blodprøver av alle mennene, og resultatene var ganske klare: De som hadde høyest blodverdier av lycopene (det som gir tomatene rødfargen) hadde hele 55% lavere risiko for å få slag, sammenlignet med de som hadde de laveste verdiene av lycopene fra tomater. Dette selv etter at forskerne hadde justert for andre livsstilsfaktorer.
Forskerne konkluderer med at et økt inntak av tomat og produkter laget av tomat reduserer faren for å få slag.
Kommentar:
Den letteste og enkleste måten å få i seg lycopen er faktisk KETCHUP!
Ketchup inneholder mest lycopene per gram av alle produkter av tomat, med tomatsaus og tomatjuice som god nummer 2 og 3.
Vannmelon er også rik på lycopen og inntar 4. plassen, tett fulgt av papaya på 5. plass. Først på 6. plassen over våre mest vanlige produkter kommer rå og fersk tomat.
Kilde:
Serum lycopene decreases the risk of stroke in men. A population-based follow-up study. Karppi et al., Neurology, 2012; 79 (15): 1540 DOI: 10.1212/WNL.0b013e31826e26a6
Kategorier og register
| Innhold | Relevans |
|---|---|
| Virkestoff / Lykopen | Ekstra høy |
| Urter / Tomat | Ekstra høy |
| Næringsstoff / Lycopen | Ekstra høy |
| Register | Relevans |
|---|---|
| Kroppsdel / Hodet | Høy |
