Tilskudd med antocyaner fra bær gunstig for hjertet, blodsukkeret og oksidativ stress

Tidligere observasjoner fra cellestudier og dyrestudier har vist til at antocyaner fra spesielt blåbær og solbær positivt kan forbedre metabolske markører hos pasienter som er i faresonen for å utvikle diabetes og metabolsk syndrom, samt at disse antocyanene reduserer oksidativt stress. I en ny undersøkelse som nå publiseres i Journal of Nutrition er disse funnene nå bekreftet hos mennesker.
58 diabetikere ble delt opp i to grupper, og i 24 uker fikk den ene gruppen et tilskudd av 320 mg antocyaner, mens den andre fikk narretabletter. Resultatene av denne undersøkelsen bekrefter de tidligere laboratorieundersøkelsene: Kosttilskudd med konsentrerte antocyaner fra for eksempel blåbær og solbær kan bedre kolesterolverdier, senke triglyseridnivå i blod og gi et mer stabilt blodsukker hos pasienter med diabetes Type II.
Deltagerne i studien som daglig fikk 320 mg antocyaner, som tilsvarer ca. 100 gram ferske blåbær og solbær, fikk redusert det «dårlige» LDL-kolesterolet med 8%, de økte det «gode» HDL-kolesterolet med 19%, og de reduserte triglyseridnivået i blod med hele 23%.
I tillegg var daglig inntak av antocyaner forbundet med en 8,5% reduksjon av fastende blodsukkerverdi og en 13% reduksjon av estimert insulinresistens (HOMA-IR).
Samtidig økte verdiene av hormonet adiponektin, et protein som produseres i fettvevet vårt, med hele 23% sammenlignet med placebogruppen. Lave verdier av adiponektin er forbundet med både overvekt og insulinresistens.
Forskerne bak undersøkelsen fant også en markant reduksjon av forskjellige markører for oksidativ stress, sammenlignet med placebogruppen.
Disse endringene av for eksempel kolesterolverdier, tilsvarer en 27% risikoreduksjon for å utvikle hjerte- og karsykdom.
Forskerne uttaler at de har vist til at tilskudd av antocyaner har potensiale til å forbedre metabolske faktorer assosiert med diabetes hos mennesker, ved å kunne forebygge dyslipidemi, redusere oksidativt stress og forbedre insulinsensitiviteten. Ingen negative effekter ble observert i studien.
Kilde:
Purified Anthocyanin Supplementation Reduces Dyslipidemia, Enhances Antioxidant Capacity, and Prevents Insulin Resistance in Diabetic Patients». Li et al., Journal of Nutrition, 2015
Kategorier og register
Innhold | Relevans |
---|---|
Urter / Blåbær | Ekstra høy |
Aktiv ingrediens / Anthocyaner | Ekstra høy |
Urter / Solbær | Ekstra høy |
Register | Relevans |
---|---|
Kroppsdel / Hjerte-karsystem | Ekstra høy |
Kroppsdel / Blod | Middels |